E-sport i andra länder

På senare år har E-sporten verkligen tagit fart på riktigt. I de flesta delar av världen finns det människor som spelar dator- och Tv-spel på en nivå som är professionell. Det finns en mängd olika spel och massor av olika lag och organisationer som tävlar. För att nämna några av de störst så ser man spel som Counter strike, League of Legends och Fortnite.

Det finns några länder i världen som står ut ur mängden och det är framför allt Korea. Inom ett visst spel som heter Starcraft brukar man prata om ”koreaner” och ”utlänningar” då Korea är så oerhört dominanta inom det spelet. Det är mer regel än undantag att de alltid är i topp på alla tävlingar.
Något annat som startade upp i Korea var så kallade ”hus” dit man som spelare blev värvad. I huset satt fler spelare under dagarna och tränade och levde tillsammans på heltid. Detta är ett fenomen som nu börjar sprida sig i världen. Här i Sverige har man börjat öppna upp elevens val i skolan till att man kan spela E-sport under de tiderna. Det finns så kallade E-sportgymnasier i landet också.

Dock har E-sporten alltid fått kämpa för att få kalla sig just en sport. Det är många som tycker att det inte går att kalla det sport då man sitter framför en dator eller TV och inte rör på sig själv nåt vidare mycket. Detta är en kamp som man kommer få fortsätta.

I Asien är acceptansen för fans och spelare mycket stor. Man ses nästan som vanliga idrottsstjärnor och man fyller ofta arenor när det är stor evenemang på gång. Att få en autograf eller ta en selfie med en e-sportstjärna är en nästan lika stor bedrift som med vilken annan atlet som helst. Lyckas man inom sporten kan man på så vis räkna med att få en stor fan-skara som hejar på när man spelar. Polen är det land i Europa som kommit längst när det kommer till intresse kring E-sport. Katowice är staden som verkligen förknippas med E-sport för de fans som finns i Europa.